Krok bliżej do zdrowia

100 g płatków owsianych
50 g rodzynek
50 g pszenicy dmuchanej
30 g płatków kukurydzianych

30 g suszonych śliwek

30 g orzechów laskowych

50-80 g miodu
50 g cukru
50 g masła

Płatki delikatnie podprażyć na bardzo małym ogniu, najlepiej na żeliwnej patelni. Dodać posiekane lub grubo zmielone orzechy, prażyć jeszcze kilka minut, wciąż mieszając.
Przesypać do miski z drobno pokrojonymi śliwkami, rodzynkami, pszenicą oraz lekko rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi.

Na patelni rozpuścić cukier, mieszając od czasu do czasu aż nabierze ciemnozłotego koloru, dodać miód i masło. Mieszać do połączenia składników. Przepis z klik.

1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml )

umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki:

3 kubeczki mąki

2 kubeczki cukru

1 kubeczek oleju roślinnego oraz:

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

owoce (dowolne ,w oryginale morele ,dałam jabłka pokrojone w talarki)

cukier puder do oprószenia ciasta

Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po kolei żółtka i
ubijać mikserem dalej ,stopniowo dodawać cukier ,olej i jogurt . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nie pokrojone w kawałki jabłka .Można dodać kruszonkę.

Piec w 175 stopniach około 40 min.Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciasto z klik.

Zielony koktajl:

Składniki:

2 brzoskwinie
1 kiwi 
1 banan
Wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
2-3 cm kawałek świeżego imbiru
250 ml wody

Wszystko zmiksować, przepis z klik.

Zielone koktajle wspaniale oczyszczają nasz organizm oraz są najlepszą bronią na przeziębienia. Zamiast lecieć do apteki po krople do nosa, koniecznie wypróbuj je zrobić.

Składniki na około 12 ciastek marchewkowych:

  • 1 szklanka płatków owsianych (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego)
  • 100 g suszonych daktyli (niesiarkowanych)
  • 40 g oleju kokosowego
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1 spora marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • 1 – 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli i duża szczypta wanilii
  • 1 – 2 łyżki wody

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Płatki owsiane umieścić w melakserze, odrobinę rozdrobnić, po czym przełożyć do osobnego naczynia. W melakserze umieścić daktyle wraz z 1 łyżką wody – miksować, aż daktyle zostaną drobno posiekane i zaczną tworzyć masę. Dodać olej kokosowy, przyprawy oraz sól – krótko połączyć. Do masy daktylowej dodać płatki, orzechy, starte jabłko i marchewkę – miksować na umiarkowanych obrotach, aż całość się połączy. Jeśli masa nie jest dostatecznie wilgotna i nie daje się zbić w kulę – dodać łyżkę wody i jeszcze raz krótko połączyć.

Porcje masy formować w dłoniach, tworząc kulki o nieco większym rozmiarze niż orzech włoski. Kulki umieszczać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać tworząc ciastka o grubości około 1 cm. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC(T), piec około 30 minut, aż ciastka delikatnie zrumienią się przy brzegach (każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciastka i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika). Upieczone ciastka pozostawić na blasze przez kilka minut, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przepis z klik.

Suszone jabłka z cynamonem

Składniki:

jabłka

cynamon

 

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wycinamy gniazda nasienne. Plasterki oprószamy cynamonem.

1.Plasterki jabłek układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Suszymy w 60 stopniach najlepiej z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

2. Plasterki jabłek układamy obok siebie na tacce suszarki spożywczej. Suszymy.

3. Plasterki jabłek układamy obok siebie na ciepłym grzejniku (można na grzejniku rozłożyć papier do pieczenia). Suszymy.

Wysuszone jabłka przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiku.

Przepis z klik.

 

 

Makaron z sosem brokułowym

  • 500g brokuła
  • pierś z kurczaka
  • mały kubeczek śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz
  • makaron pełnoziarnisty

Brokuła umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę również i podsmażyć na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do kurczaka. Brokuła rozdrobnić widelcem i dodać do kurczaka, zalać śmietaną, dosmakować solą i pieprzem. 

Przepis z klik.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl